Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op geodesie.startpagina.nl

Breedtegraad

  • Marcel

    Hoe wordt een breedtegraad bepaald?

    Enerzijds lees ik dat het parallele cirkels zijn op gelijke afstand van elkaar (relatief tov de poolas). Doordat de aarde afgevlakt is aan de polen neemt de afstand over het aard oppervlak toe tussen de breedtegraden dichter bij de polen.

    Hebben de graden iets te maken met de wiskundige opdeling van een hoek in 90 graden? Als je de afvlakking van de aarde bij de polen nu bekijkt zorgt die ervoor dat de afstand tussen de graden bij de polen juist afneemt.

  • geodeet

    Je tweede gedeelte (wiskundige opdeling) is correct van het middelpunt van de aarde naar de evenaar is nul. Naar het noorden (noordpool) toe loopt het op tot 90 graden in dit geval Noorder Breedte. Richting zuidpool dus Zuider Breeedte.

    Door de afvlakking (van een Bol) is de afstand op aardoppervlak dus kleiner.

    Bij de aarde rond de evenaar is de straal nagenoeg gelijk, dus ook de afstanden op het aardoppervlak als je dit vanuit de projectie van de graden bekijkt.

    Hoop dat het je duidelijk is geworden.

    groeten

    Joop

  • Ed Stevenhagen

    Hoe wordt een breedtegraad bepaald…

    Het ligt er natuurlijk aan hoe nauwkeurig we willen zijn en hebben we het over een bol of een afgeplatte bol. Laten we gewoon uitgaan van een bol.. en de zon.

    Noorderbreedte(NB) loopt op van 0 graden NB aan de evenaar op naar 90 graden NB aan de geografische noordpool (waar de rotatieas “naar buiten komt”).

    Aan de hoogte van de zon in het zuiden op zijn hoogste punt kan je de breedte afleiden. Op 21 mei (begin lente) en 21 september (begin herfst) staat de zon s'middags op zijn hoogste punt op de evenaar loodrecht boven de waarnemer (90 graden). Hoe verder we naar de noordpool gaan hoe lager de zon aan de horizon staat. Op de noordpool is de hoek zelfs 0 graden. Wanneer in Nederland de zonshoogte wordt gemeten op het hoogste punt is dat bv 38 graden. De waarnemer bevindt zich dan op 90 - 38 = 52 graden noorderbreedte.

    We kunnen ook de poolster nemen die in (de buurt van) het noorden staat. Hier geldt het omgekeerde. Wanneer we de hoogte van de poolster meten dan is die in dit geval 52 graden of wel gelijk aan de breedtegraad waar men zich bevindt.

    Voor andere tijden en andere sterren zijn er tabellen waarmee je eveneens de breedte zou kunnen bepalen.En verder geldt dat 1 boogminuut (1/60 graad) naar het noorden overeenkomt met 1 zeemijl van 1882 meter.

  • Ed Stevenhagen

    Zeemijl.. moet zijn

    40.ooo km / 360 graden / 60 minuten = 1852 meter.